Пилот и лекар загинаха при инцидент с делтапланер
Пилот и лекар загинаха при инцидент с делтапланер / Деляна Бобева

Двама мъже на 46 и около 50 годиин загинаха днес преди обед в Казанлък, при падане на делтапланер в района на тенис кортовете до бившето СПТУ по хидравлика в града.

Загиналите са един от най- добрите пилоти на България, пилот на чартърни полети Тодор Тянов и д-р Илиян Хаджииванов, джипи в местната ДКЦ -Поликлиника.

Според живеещи наблизо, малко след 11.00 ч. чули странен шум от двигател на самолет, непосредствено край блоковете, а малко след това видели линейка и пожарна кола в района.
Сигналът за инцидента е получен в 11.45 ч.

При падането е загинал пилотът на делтапланера - Тодор Тянов, а малко след това, на път за местната болница и спътникът му д-р Илиян Хаджииванов, който според негови колеги бил запален делтапланерист.

Знае се, че падналият делтапланер  не е собственост на загиналите, а служебен, на местна фирма.

Според първоначалната версия най-вероятно става дума за повреда в двигателя на делтапланера.

Първоначално машината се ударила в топола, а след това е паднала на асфалтовата площадка, в двора на бившето училище по хидравлика.

При падането на земята леко е повредена и паркирана наблизо лека кола.

Засега няма официална информация за причините за инцидента. На мястото на трагедията се очакват и специалисти от въздухоплаването.

Ивелин Иванов, говорител на ОДП в Стара Загора съобщи за Дарик, че случаят ще се поеме от Окръжната прокуратура в Стара Загора.

И двамата загинали са семейни, с деца.