раница
раница / netinfo
Има варианти за справяне с проблема, смята майката на момчето
раница
95212
раница
  • раница
Близо 7-килограмова раница носи всеки ден до и от училище 11-годишният Милан от Стара Загора. Петокласникът съвсем не е изолиран случай от връстниците си, но неговата майка е успяла да редуцира тежестта на учебниците. Тя е ксерокопирала стари и предстоящи уроци, а причината да приложи тази мярка са появилите се рани по гърба и раменете на момчето.
 
Анелия Миланова е готова да даде раницата му на някой образователен експерт, който да я поноси в продължение само на седмица. „Надявам се по този начин да отворя сетивата му, за да проумее, че не е редно децата да се изгърбват в тази преходна възраст”, коментира Анелия.
 
Тя има и конкретни предложения как да бъде подобрено положението, в което са поставени българските ученици: мултимедия с компютър във всеки кабинет и електронно копие на учебниците,  общ комплект учебници, които да стоят в стаята, в която учат децата, закупуване на таблети за всеки ученик. Според Миланова закупуването на мултимедия е най-евтиният вариант, а нейна проверка показала, че цената е между 650 и 800 лева.
 
Оказало се, че родителите на съучениците на Милан също са недоволни от тежестта на ученическите чанти, наясно са със ситуацията, но остават пасивни. „Казват-щом трябва ще носят, няма начин. Но, според мен начин има” , категорична е  майката на старозагорския петокласник. Тежката раница може да предизвика изкривяване на гръбначния стълб, да окаже болезнен натиск върху раменете и гърба, да доведе до преумора на мускулите. Наша, родителска отговорност е да се грижим за здравето на децата ни в тази крехка възраст, убедена е Анелия.
 
Какво разказаха Милан и майка му Анелия Миланова чуйте в прикачения звуков файл.