Пенсионерите се обединяват в партия
Пенсионерите се обединяват в партия / netinfo

Единен пенсионерски съюз бе учреден днес в Стара Загора. Съюзът се готви за статут на национална партия.

"Ние сме партия на бедните пенсионери, които в България са 85 %", каза пред журналисти след учредителното събрание Иван Чапразов, единият от двамата председатели на новата партийна структура. Основите на партията положиха представители на Българския народен пенсионерски съюз и на сдружението на пенсионерите “Социална солидарност – Хасково”.

"Само с тази партия можем да участваме в митинги, да защитим правата на пенсионерите и да участваме в избори", обясни Чапразов.

509 души са подписали към момента декларации за членуване в Единния пенсионерски съюз. До три месеца и след като бъдат събрани 5000 подписа на учредители от цялата страна партията трябва да бъде регистрирана съгласно Закона за партиите в Софийски градски съд. Това е единствената партия в страната с двама лидери, твърдят от съюза.

Колегата на Чапразов е 35-годишният Иларион Чилингиров от Хасково. На въпрос дали новоучредената структура обмисля да се коалира с други партии и каква ще е нейната политическа съдба, младият съпредседател на пенсионерския съюз отговори, че иска партията да запази своята независимост и че е твърде рано да се говори за политически комбинации с други структури.