Пазителите на Веселин Бонев  спечелиха национален конкурс
Пазителите на Веселин Бонев спечелиха национален конкурс / netinfo

Завърши Първият Национален фотоконкурс „И днес йощ Балканът...", посветен на 60-годишнината от създаването на Националния парк-музей „Шипка", съобщават от управата на музея.
Журито класира на I място с награда от 600 лв. и Златен медал от НС Българска фотографска академия „Янка Кюркчиева " творбата "Пазители" на казанлъчанина Веселин Бонев.

На II място с награда от 400 лв. и Сребърен медал от НС Българска фотографска академия „Янка Кюркчиева " е творбата " Скреж - 2" на Калин Недков.

III място с награда от 200 лв. и Бронзов медал от НС Българска фотографска академия „Янка Кюркчиева " се присъжда на Ирена Пейчева за творбата " Залез - 2".

Присъдени бяха и две поощрителни награди от по 100 лева на Деян Косев за творбата "Битката" и на Кольо Пейчев за творбата "На Шипка всичко е спокойно - 3".

44 творби на 20 автори ще бъдат представени в юбилейната фотоизложба, която ще бъде експонирана от 9 до 24 август 2016 г. в залата на Художествената галерия - Казанлък.

Откриването на изложбата е на 09.08.2016г. от 17.30 часа, а грамотите на участниците в изложбата и наградите на призьорите ще бъдат връчени на 27.08.2016г. на връх Шипка по време на националното честване на Шипченската епопея.


Повече подробности за резултатите от конкурса може да намерите на сайта на Националния парк-музей „Шипка-Бузлуджа" www.shipkamuseum.org


Директорът на Националния парк „Шипка- Бузлуджа" Чавдар Ангелов сподели, че музейната управа има намерение да превърне конкурса в традиционен и да се провежда през определен период от време.

Междувременно стана ясно, че казанлъчанин е поканен да проведе открия урок и изнесе тържественото слово на тазгодишните национални чествания на Шипченската епопея в края на август. Честванията са под патронажа на Президента на Републиката, а честа се пада на професора по история от Великотърновския университет Петко Петков.

Поканата към него е отправена от габровската организация на Ротари клуб. Тазгодишните августовски чествания на  Шипка се домакинстват от Община Габрово.