Партиите в Стара Загора не се разбраха за състава на СИК
Партиите в Стара Загора не се разбраха за състава на СИК / Dariknews.bg, архив

Политическите партии в община Стара Загора не се разбраха за състава на секционните избирателни комисии за предстоящите на 25 октомври местни избори. Първите консултации се проведоха днес под ръководството на секретаря на община Стара Загора Цена Велкова.

В консултациите участваха Емил Христов, Валентина Бонева, Светла Карастоянова, Тунджай Йозтюрк, Стоян Зайков, Николинка Горова, Михаил Михайлов и Илия Златев, като представители съответно на ПП ГЕРБ, коалиция "БСП Лява България", Реформаторския блок, ДПС, ББЦ, Патриотичния фронт, Атака и АБВ.

Общо 208 са избирателните секции в общината като 158 са с 9 членове, а 45+5 са със 7 членове. В избирателни секции до 500 избиратели - 7-членна СИК, над 500 избиратели - 9-членна СИК.
ГЕРБ ще имат 626 членове в СИК, като 208 от тях ще бъдат на ръководни места - председатели, зам. председатели, секретари.

Коалиция БСП - лява България ще има 294 членове на СИК, от които 107 на ръководни места.

ДПС ще бъдат с 271 свои представители в секционните комисии, а от тях в ръководството - 99.

Атака и АБВ са съответно със 83 членове, 30 от които в ръководството, а Реформаторския блок ще има 173 представители в СИК, от които 63 на ръководни позиции.

Патриотичния фронт има 136 представители с 49 на ръководна позиция.

Спор в консултациите предизвикаха 13-те предложения на БСП-Лява България за размествания, които предвиждаха това да включи представители на всички партии

"Прекалено много са предложенията от БСП Лява България. Аз съм склонен да разговарям с всички партии, но госпожа Бонева трябва да сведе исканията в рамките на разумното до две-три", коментира Емил Христов.

До съгласие така и не се стигна и политическите сили се разбраха да изложат своите възражения писмено и да се съберат на консултации отново до 12,00 часа в петък. Ако и тогава не постигнат съгласие, ОИК ще вземе окончателното решение за съставите на спорните секционни комисии в Стара Загора.