Медово
Медово / Станка Матева, кмет на село Медово
В Медово отдавна вече и трите училища са затворени, но селото пази историята си, от която достойна част са именно учителите. В навечерието на новата учебна година жителите почетоха своите просветители, споделя кметът на Медово Станка Матева.

Медово
Станка Матева, кмет на село Медово


На един от тях- учителката по български език и литература Еленка Гърдевска (1912-1986г.)-превърнала се в емблема на най-доброто от нейните колеги, бе открит паметен знак във формата на разтворена книга. Това бе дарителска инициатива, която привлече множество признателни ученици, които си спомняха с вълнение и почит своите невероятни учители и медовската школа.

Медово
Станка Матева, кмет на село Медово


Общинският духов оркестър от Стара Загора създаде неповторима атмосфера, както и съпътстващата събитието изложба с архивни снимки „Медово-поглед към миналото”, разказва още кметът Матева.

Медово
Станка Матева, кмет на село Медово


С особено внимание бяха удостоени синът на учителката –Минчо П. Гърдевски и неговото семейство, които благодариха за оказаната чест.

Медово
Станка Матева, кмет на село Медово


Учителката ни беше всичко: драматург, режисьор, сценарист, поетеса, шивач…Беше първата ,която ни каза кои са братята Кирил и Методий, за Паисий Хилендарски и за всички български класици. Научи ни да разбираме и да обичаме поезията. Тя беше прегърнала историята на селото ни, проучваше я и ни възпитаваше в патриотичен дух…За нея наистина времето беше злато. 

Нямаше спокоен ход и винаги подтичваше. Любимата й чанта на лявото рамо , а дясната ръка размахваше встрани и вечно бързаше, спомнят си признателните ученици на Елена Гърдевска.
 
Станка Матева, кмет на село Медово и член на Инициативен комитет