Пак ни обгазяват мощно
Пак ни обгазяват мощно / netinfo

Нивото на серен диоксид в Стара Загора снощи е превишило допустимите норми с 2.6 пъти - съобщават от Регионалната инспекция по околната среда и водите.

В 16:00 часа автоматична измервателна станция, разположена до Операта регистрира превишение от 1,3 пъти над праговата стойност за средно часовата норма за съдържание на серен диоксид или 454 микрограма на кубичен метър. В 17:00 часа станцията отчете концентрация на замърсител серен диоксид 2,6 пъти над пределно допустимата норма или 917 микрограма на кубичен метър. ОРSIS системата в с. Могила регистрира превишение от 1,15 пъти над нормата в 17:00 часа или 403 микрограма на кубичен метър. Мобилната емисионна станция , ситуирана в с. Ново село регистрира минимално превишение на този атмосферен замърсител от 1,05 пъти в 18:00 часа, което се равнява на 369 микрограма на кубичен метър.

След отчетеното рязко повишаване на стойностите на атмосферния замърсител на операторите на топлоелектрическите централи в комплекса „Марица Изток”, които според екоинспекцията са източник на замърсяването, е предписано незабавно редуциране на мощностите и преминаване на въглища с по-ниско сярно съдържание.