„Озонът в приземния слой е вреден за здравето”
„Озонът в приземния слой е вреден за здравето” / DarikNews.bg, архив

Озонът в приземния атмосферен слой е вреден за здравето. Той може да достигне по-високи стойности при топло, тихо и слънчево време. Освен това е възможно да се пренася и задържа във високи концентрации на хиляди километри от източниците на замърсяването, обясни директорът на Регионалната здравна инспекция д-р Елена Канева.

Озонът във въздуха, който дишаме не се емитира директно във въздуха. В случая той се образува под въздействието на слънчевата светлина и е продукт на химически трансформации между летливите органични (ЛОС) съединения и азотните оксиди.

Основните източници на ЛОС и азотните оксиди са отпадни газове от транспорта - въздушен, железопътен и чрез МПС и от индустриални източници - енергетиката, рафинериите, включително и бензиностанциите.

От РИОКОЗ Стара Загора съветват гражданите и особено тези с малки деца да не престояват дълго време на открито и да не провеждат активни физически дейности.

Превишени норми на озон са регистрирани в Стара Загора. От 8:00 до 10:00 часа алармения праг от 240 микрограма на кубичен метър са били завишени. Най-високата средночасова стойност е 358,37 микрограма на кубичен метър.