Озонът мина алармения праг. Не излизайте навън, препоръчват специалисти
Озонът мина алармения праг. Не излизайте навън, препоръчват специалисти / DarikNews.bg, архив

Автоматичната измервателна станция „Зеления клин" в Стара Загора е регистрирала превишение в продължение на три последователни часа на алармения праг от 240 микрограма на кубичен метър на показателя озон. Най-високата средночасова стойност е 358,37 микрограма на кубичен метър. Стойностите са измерени във времето от 8 до 10 часа.

Рязкото повишаване на слънчевата активност, повишаване на налягането и безветрието са причина за завишените стойности на озон.

Очаква се по-продължителен период на задържане на наднормените нива на замърсителя озон в атмосферния въздух. Географските район на очакваните превишения на алармения праг са жилищни зони в източната част на Стара Загора.

За ограничаване вредното въздействие на повишените нива на озон върху здравето на хората препоръчваме в часовете с наднормени стойности чувствителните групи от населението да избягват продължително пребивавене на открито; да не се провеждат на открито занятия с децата от детските заведения; да се избягва напрегната физическа дейност на открито. Ако е наложителна да се извършва рано сутрин или късно вечер.

Чувствителните групи от населението, които могат да се повлияят неблагоприятно от възникналата обстановка са деца, възрастни и хора с астма и белодробни заболявания.