Отвори врати нов православен храм”Св.Козма Зографски”
Отвори врати нов православен храм”Св.Козма Зографски” / netinfo
Първият в България храм на името на “Св.Козма Зографски” отвори врати. Той се намира на Старозагорските минерални бани.

Храмът е съграден с помощта на Мини Марица-изтоки и е факт, благодарение на добрата воля на изпълнителния директор на дружеството инж.Иван Марков.

“Аз съм доволен ,че успяхме. Надявам се,че този дом ще посочва пътя и истината на много хора “, каза инж.Марков.

Идеята за храма се е зародила преди малко повече от година. Той е построен в много кратки срокове, припомни отец Йордан, който освети новия православен дом: ”Вълнувам се, защото днес е една сбъдната мечта, една надежда, която беше в сърцето на нашия Дядо Панкратий и една мечта, която благослови митрополит Галактион” .

Преподобният Козма Зографски  живял през 12 век. Произхождал от търновско болярско семейство и е бил един от духовните водачи в Атон. Козма Зографски е един от малкото светци, за които има агеографски доказателства от житията , че сам Спасителят му се явява още преживе.

В новия православен храм , на входа на почивната станция на Мини Марица-изток, се съхраняват каменни и дървени късове от пещерата на Св.Козма.

В прикачения звуков файл може да научите подробности от освещаването на храма и  за спомоществователите от Мини Марица-изток.