Отварят до месец мярка Млад Фермер
Отварят до месец мярка Млад Фермер / Sofia Photo Agency, архив

"Не искам да правя прогнози преди да имаме официална позиция от Европейската комисия. Предполагам обаче че в следващите 20 до 30 дни ще бъде отворена мярка 6.1 за младите фермери". Това обяви в Стара Загора заместник-министърът на земеделието и храните Цветан Димитров. В града той се срещна със земеделски производители и ги запозна с новите изисквания от кампанията за директни плащания.

"В момента се правят наредбите. Когато това стане, тогава може да се говори със сигурност за дати за отварянето на мярката. За нас по-важно е, че вчера бе отворена мярка 4.1, която е свързана с инвестициите в земеделието. Около две години тази мярка не вървеше, т.е инвестиционния процес беше спрял. Сега са заделени около 150 милиона евро. Пуснахме я на собствена отговорност, но след предварителни разговори с еврокомисията", обясни Цветан Димитров.

Той коментира и заявеното намерение за протести от страна на млекопроизводителите.

"Създаде се фалшива психоза по отношение на ваксинациите за "син език". Малко се преекспонира темата. До момента малко над 70% от овцете са ваксинирани, остават само най-малките стопанства. По всяка вероятност следващата седмица ще започне и ваксинацията на говедата.

Действително в млечният сектор с отпадането на млечните квоти и руското ембарго, се забелязва спад на цените. Затова предприехме редица мерки за промяна на законодателството. Предоставили сме на Европейската комисия редица наредби, които обезпечават сигурен пазар на българското производство поне в територията на България. Очакваме тяхната нотификация.

Другото, което сме предприели са мерките по отношение на нерегламентирания внос на млечни продукти и най-вече сурово мляко.

Утре ще имаме и консултативен съвет, на който ще предложим на браншовите организации сами да решат как да бъде разпределена сумата, отделена за финансово подпомагане от Държавен фонд "Земеделие", заяви още заместник-министър Димитров.