Отново гражданска подписка срещу строеж
Отново гражданска подписка срещу строеж / Дарик - Стара Загора

Нова подписка събират старозагорци. Недоволството им предизвика строеж на бензиностанция в близост до жилищен блок на адрес бул. "Цар Симеон Велик" 65.

В редакцията на Дарик постъпи сигнал от Пламен Атанасов, който заедно със семейството си живее в блока до новостроящата се бензиностанция.

"Не сме уведомени за този строеж. На по-малко от 10 метра от блока се строи бензиностанция и вече има 3 отсечени дървета", каза Пламен Атанасов.

В момента се събира подписка от живущите в блока, която ще бъде изпратена до Регионалната здравна инспекция, Прокуратурата и Община Стара Загора.

Гражданите настояват да се преразгледа разрешителното за строеж на бензиностанцията, защото според тях се нарушава Наредба № 7 на Здравното министерство. Според живущите в блока не е спазено законовото разстояние между жилищната сграда и бензиностанцията. Гражданите се притесняват и от бензиновите изпарения около домовете си.

Проверка на Дарик установи, че действително до блока на бул. "Цар Симеон Велики" 65 се строи бензиностанция на "Петрол" АД. Разрешително обаче има. Това потвърди и Главният архитект на Стара Загора Иван Кирчев.

"Документите на собственика са изрядни. Преминала е екологична експертиза, която е заверена в Министерството на здравеопазването, така че няма нарушение на въпросната Наредба № 7. Разрешение за строеж е издадено и от Пожарната.", обясни арх. Кирчев.

Той уточни, че процедурата е законосъобразна. Има над 5 метра разстояния между жилищния блок и началото на бензиностанцията.

Най-късно утре Регионалната инспекция също ще излезе със становище по проблема.