Отменят тържествената сесия в Казанлък
Отменят тържествената сесия в Казанлък / netinfo


Насрочената за днес от 11 часа в тържествена сесия на Общинския съвет на Казанлък се отменя.
Това става ясно от вметка, направена в червено върху официалния дневен ред на поканата за днешното заседание, публикувана в сайта на Общинския съвет на Казанлък. Решението за отмяната на сесията е взето вчера, от Председателския съвет на местния парламент.
В сайта на Съвета няма посочена конкретна причина за отмяна на заседанието, на което трябваше да се подпише Меморандум за сътрудничество между община Верия -Гърция и община Казанлък, както и да бъде вписан бившият дългогодишен директор на ИМ "Искра" в града, д-р Косьо Зарев в Почетната книга на Казанлък.
За заседанието, станало традиционно в последните 15-тина години в Казанлък, навръх празника на града и Празника на розата бяха разпратени и покани до граждани и кметове на населени места.
Пред журналисти председателят на Общинския съвет в града Николай Златанов посочи, че причината за отмяната на тържествената сесия е отпадането на двете точки в дневния ред на заседанието.
Според информациите историкът Зарев не в страната, а делегацията от Верия е отменила визитата си в града на розите с мотив: ситуацията в страната и предстоящите парламентарни избори в Гърция след две седмици.

Тържествената сесия навръх Празника на розата се провежда години наред и бе неизменна част от Празника на Казанлък. На нея по традиция се връчваха почетните отличия на града.

От началото на промените до тази година само веднъж е отменяна тържествена сесия на града, за по-късна дата. Това стана преди три години, с решение на Председателския съвет на стария местен парламент, заради национален траур, обявен по повод загинали при катастрофа край Ямбол.

От днес до неделя в Казанлък е кулминацията на Празника на розата.

Тази вечер ще бъде избрана новата казанлъшка Царица Роза, а коронясавнето й ще стане на площад "Севтополис" от 22 часа.

В неделя от 10 часа започва традиционният розобер в градините  край Казанлък, а от 12 часа е празничното карнавално  шестиве по улиците на града. Тази година в него ще участват 6 134  души.