Отмениха конкурсът за директор на Института по розата
Отмениха конкурсът за директор на Института по розата / DarikNews.bg, архив

Конкурсът за директор на Института по розата в Казанлък е отменен заради липса на достатъчно подготвен кандидат. Това стана ясно по време на посещението на министъра на земеделието Димитър Греков в Стара Загора. Конкурсът трябваше да приключи на 26 ноември, вместо това на поста отново е назначен временно изпълняващ длъжността - Лилия Кръстева.

„Това не означава, че няма да има нов конкурс. Ще има такъв и се надявам, че ще бъде подбран човек, който да бъде специалист. Нашето желание е да променим закона за селскостопанската академия и тя също като Висшите учебни заведения да получи автономия", обясни министър Греков.

Той коментира и темата за мярка 112, която засяга младите фермери у нас. „До този момент по тази мярка се отпускаха около 25 000 евро, ние искаме да ги завишим. Целта е периодът на реализация на младите специалисти да е по-дълъг", заяви министър Греков. Той обаче не уточни кога ще има плащане по проекта и бе категоричен, че няма да има промяна във вече договорените срокове по програмата - документи ще се приемат до 20 декември.

Преди време младите фермери организираха протести с за отваряне на мярката.

Те настояваха мярката да бъде отворена като бъдат приети под условие всички проекти, които отговарят на Наредба 9, на първите 400 или 800 да им бъде изплатена първата сума по проекта до края на годината, а на останалите-най-късно до март 2014 година.

По казуса имаше няколко заявени питания по време на парламентарния контрол на депутати от различни партии. В края на септември пък беше обещано мярката да бъде отворена на 18 октомври, но с бюджет 20 млн. лева.

В Стара Загора министър Греков за пореден път увери, че няма да има проблем с усвояването на средствата от еврофондовете, но призова общините да бъдат по-активни в тази насока. „Без тяхна помощ няма да стане. Имаме достатъчно средства, но ако нямаме активност естествено може да се наложи да връщаме пари", обясни още министър Греков.