Отлагат референдума в Шипка
Отлагат референдума в Шипка / scx.hu

Насроченият за 23-ти октомври референдум за отделянето на град Шипка от община Казанлък, в самостоятелна община засега няма да се провежда.
Това решиха общинските съветници на Казанлък, на последното си заседание, продължило до късно тази вечер.


Насроченият за 23-ти октомври със заповед на областния управител на Стара Загора Йордан Николов референдум, бе отхвърлен с гласовете на 17 от казанлъшките съветници. Други петима гласуваха против.


Предложението за отлагане на датата за провеждане на допитването бе направено от заместник-председателката на общинския съвет в града на розите Цветанка Пискова, която е лидер на групата на СПС „Защита".
Мотивите, с които тя поска отлагането бяха, че общината не е готова за референдума на практика, както и че администрацията не е направила нужното и не са посочени мотиви срещу насрочения референдум.
Пискова каза също, че и до настоящия момент не е ясно точно откъде и за сметка на какво ще се вземат определените от кмета Стефан Дамянов 6 798 лева за провеждането на референдума в Шипка, след като и в момента преразходът на бюджета за издръжка на общинската администрация в Казанлък е за над 300 хиляди лева. Предложението на кмета Дамянов бе именно от средствата за издръжка на администрацията да са парите за референдума.
Срещу провеждането на референдума се обявиха и от партия „Атака".
Представителят на ВМРО в общинския съвет на Казанлък Чавдар Ангелов, предложи средствата за организирането и провеждането на референдума да са за сметка на средствата за град Шипка, които в момента се предоставят от общинския бюджет на Казанлък.


Освен отлагане датата за провеждане на референдума за обособяването на Шипка в самостоятелна община, съветниците задължиха кмета на Казанлък Стефан Дамянов да насрочи нова дата за допитването, като преди това внесе и нов доклад с конкретни опции за финансирането му.


От партия ГЕРБ поискаха да отпаднат предвидените първоначално 3 хиляди лева от нужните пари за референдума, предназначени за информационното му обслужване.
Допитването в Шипка бе насрочено със заповед на областния управител на Стара Загора , след отхвърлена от Административния съд жалба на Общинския съвет на Казанлък.

Град Шипка е вторият град на територията на община Казанлък. В землището на подбалканското градче се намират голяма част от културно-историческите паметници в община Казанлък, посещавани масово от туристи. Сред тях са могилата на Севт Трети, Оструша и Светицата, както и храм-паметникът „Рождество Христово".
Всички те са държавна собственост, с изключение на храма, който е под попечителството на БПЦ.