Откриват изложба, посветена на Иван Милев
Откриват изложба, посветена на Иван Милев / архив

По случай 115-та годишнина от рождението на художника Иван Милев и 85 години от смъртта му ще бъде открита изложба от негови творби. Експозицията се открива тази вечер в Художествената галерия в Казанлък

Подредени са 58 картини - живопис и рисунки, от фондовете на Софийска градска художествена галерия, Градска художествена галерия - Стара Загора, Художествена галерия „Димитър Добрович" - Сливен, и Художествена галерия - Казанлък. По думите на директора на местната галерия Христо Генев, на събитието се очаква и внукът на художника - архитект Александър Тодоров.

Иван Милев е един от големите майстори на темперната и акварелнатехника в българското изобразително изкуство. Той притежава извънредно самобитен, неповторим стил, повлиян от европейския сецесион, но дълбоко свързан с народните традиции и иконописта.

Творбите на художника, съхранени до днес, са гордост за всяка галерия. Неговите прекрасни стенописи, един от които се намира в къщата на някогашния казанлъшки индустриалец Маньо Стайнов, говорят за невероятна широта на въображението и на таланта на художника.

Иван Милев е роден в Казанлък на 18 февруари 1897 г. в бедно семейство и умира на 25 януари 1927 г., ненавършил 30 години.