Откриха параклис в казанлъшкото гробище
Откриха параклис в казанлъшкото гробище / Dariknews.bg

Параклис на името на архидякон Стефан бе открит и осветен в Гробищния парк на Казанлък. Тържествената служба бе водена от архиерейския наместник отец Петко Мотев, в съслужие с местни свещеници.

От утре параклисът ще е действащ с работно време от 9 до 16 часа и ще работи без почивен ден. В него ще се извършват всички видове траурни възпоменания и опела на покойници.

На церемонията по откриването присъства кметът на община Казанлък Галина Стоянова, в чийто мандат теренът, върху който е параклисът е отделен като самостоятелно УПИ от терена на гробищния парк, който е публична общинска собственост и предоставен за стопанисване и управление на Старозагорската Митрополия.

Изграждането на параклиса и неговото откриване се простират във време от близо 20 години от първата копка, направена още в мандата на Иван Гороломов като кмет на Казанлък.

Грубият стореж на параклиса е изграден от бизнесмена Володя Игнатов, но окончателно параклисът е завършен в мандата на Стефан Дервишев. Дълго време Старозагорската Митрополия отказваше да обслужва параклиса и да позволи неговото изписване, заради това, че теренът не е църковен имот.

Едва след акта на общината по прехвърлянето, стана възможно същинското стопанисване и обслужване на параклиса. Вътрешните икони са дело на Радостина Павлова, а иконостасът е работа на казанлъшки майстор.

По време на падналата силна градушка на 1-ви септември 2007 година външната икона, изградена от цветна мозайка бе силно повредена, а впоследствие и премахната.

В открития днес параклис в гробищния парк на Казанлък траурни ритуали ще извършват казанлъшки свещеници, от чиято енория е съответния покойник.