Откриха още един варел в Бедечка
Откриха още един варел в Бедечка / netinfo

Още един варел с препарати за растителна защита откри РИОСВ-Стара Загора във водите на река Бедечкка при с. Могила.

Намерените вчера и днес 7 варела са предадени на лицензирана фирма за обезвреждане. Нарушената повърхност на варелите е причинила изтичането на част от препаратите, поради което се установява задушлива миризма.

Взетите водни проби се анализират в Регионалната лаборатория-Стара Загора към Изпълнителната агенция по околна среда. Очаква се физико-химичния анализ да приключи до края на деня, а газхроматографските изследвания до края на седмицата.

РИОСВ-Стара Загора извърши проверка и на площадката на фирма „Балбок инженеринг", на която са предадени варелите с препарати за растителна защита. Установи се, че те са обезопасени и не застрашават здравето на хората и околната среда.

Жителите на селата, през които преминава река Бедечка, не са забелязвали наличие на измряла риба. Извършения обстоен оглед на поречието на река Сазлийка от служители на община Гълъбово също не е установил наличие на измрели водни организми.

Контролната проверка е съпроводена с вземане на водни проби от река Бедечка за оценка на замърсяването. Пробонабиране е извършено и от река Сазлийка, след вливането на река Бедечка, при с. Сърнево, общ. Раднево.

"Няма опасност за живота и здравето на населението", коментира началникът на Гражданска защита Веселин Кузманов.