Откриха официално Центъра за кариерно ориентиране
Откриха официално Центъра за кариерно ориентиране / Dariknews.bg, архив

Заместник министърът на образованието Иван Кръстев, заместник кметът Иванка Сотирова, началникът на Регионалния инспекторат Донка Симеонова и представители на Областна администрация откриха официално Центъра за кариерно ориентиране в Стара Загора. Офисът му се намира в бившето кино „Жельо Диманов", което след година трябва да се превърне в Център за деца и младежи в риск.

„Центърът работи от октомври 2012 г. и за този период консултации са получили над 23 000 ученици от 1 до 12 клас в цялата област", обясни директорът Павлина Колева.

„Разработили сме програми за индивидуално и групово консултиране. Седмокласниците, които идват например питат какво училище да изберат, така че образованието, което ще получат да им бъде най-полезно и да научат най-много неща.

В момента се изготвят тестове, свързани с интересите и способностите им и ние използваме този ресурс за диагностика. Чрез него успяваме да определим силните страни на детето, къде то се чувства най-уверено и какво наистина му харесва да прави. Консултираме и зрелостниците за висшите училища в България", разкри още Павлина Колева.

„Изборът на добро образование трябва да бъде направен на възможно най-ранен етап. До момента в дейностите по този проект на Министерството на образованието са обхванати над 500 хиляди ученици като за мен е гордост и радост да кажа, че област Стара Загора е на едно от първите места", заяви заместник министърът на образованието Иван Кръстев.

Поздравителен адрес по повод официалното откриване на центъра за кариерно ориентиране изпрати областния управител на Стара Загора Живка Аладжова.

„Препятствията пред създаването на този център не бяха малко. Дано след година да имаме една съвсем различна инфраструктура с благоустрояването на цялата сграда. Така ще съдействаме на младите хора в Стара Загора да не запълват процентния списък на безработните", заяви заместник кметът на община Стара Загора Иванка Сотирова.