Откриха новата пътна детелина край Стара Загора
Откриха новата пътна детелина край Стара Загора / DarikNews.bg, Невеня Божкилова

Министър-председателят Бойко Борисов заедно с еврокомисаря за регионална политика Йоханес Хаaн присъстваха на официалното откриване на пътен възел „Стара Загора", който е част от ЛОТ 2 на АМ „Тракия". Те пристигнаха с хеликоптер и от въздуха направиха обстоен оглед на „пътната детелина", която отговаря на всички технологични съвременни изисквания за подобно пътно съоръжение.

Премиерът Бойко Борисов обясни, че програмата на еврокомисаря за регионална политика Йоханес Хаaн е изключителна наситена с обиколки и огледи на подобни съоръжения. "Ползвам случая, возя го, показваме му, вижда, за да може да плащат по-бързо и да може да строим още повече", коментира Борисов.

Откриха новата "пътна детелина" край Стара Загора
netinfo

От своя страна еврокомисарят Хаан даде висока оценка на мащабните проекти в България и посочи магистрала Тракия и софийското метро като едни от най-добрите примери затова, как новите страни-членки се справят с подобен род проекти. „България спазва графика, сроковете и успява да реализира икономии" ,каза еврокомисарят. Той увери, че през периода до 2020 г. страната ни ще получи допълнителни средства за магистрали и железопътна инфраструктура.

Министърът на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова предаде на председателя на УС на Агенция „Пътна инфраструктура" Лазар Лазаров Акт 16, с който вече разполага пътeн възел „Стара Загора". Модерният пътен възел е изграден на принципа „пътна детелина". По този начин се минимализират конфликтните трасета по АМ „Тракия". Обектът е приключен с 8 месеца по-рано, подчерта Павлова.

Най-накрая с Акт 16 се сдоби и отсечката от АМ „Тракия" в участъка от Чирпан до Стара Загора, горда е Лиляна Павлова:

Откриха новата "пътна детелина" край Стара Загора
netinfo
„всички ние се движим по този участък, но той имаше само Акт 15, не беше въведен в експлоатация и по него имаше неотчуждени участъци и терени. Днес със задоволство имам честта да връча и АКТ 16 за стария участък на магистралата. Така че от днес ще се движим по абсолютно законни участъци от магистралата".

Отсечката Стара Загора - Нова Загора на автомагистрала Тракия ще бъде пусната през юни следващата година, а от юли ще се пътува до Петолъчката, заяви министър Лиляна Павлова.

Министър Томислав Дончев съобщи, че ще има още инвестиции за региона за изграждането на тунела под прохода Шипка.
Системата на пътния възел, включително директните и индиректни връзки по схемата на пълна детелина, обхваща около 900 м. от дължината на трасето на автомагистралата. Пътният възел е изграден за 6 месеца и замести опасното кръгово движение, с което завършваше доскоро магистралата в участъка до Стара Загора.