Откриха късноантична мозайка в Стара Загора
Откриха късноантична мозайка в Стара Загора / netinfo
Късноантична подова мозайка е открита в лапидариума на Регионалния исторически музей Стара Загора. Тя датира от втората половина на четвърти век, смята главният уредник Димитър Янков. Находката е с размери 9 на 2,5 квадратни метра широчина, като в западната си част е разрушена.

“Явно става въпрос за богат жилищен дом, в който е имало и декоративен басейн. Мозайката съдържа квадратни елементи подредени в различни форми. Самите мозаечни кубчета са изработени от естествен камък и са оцветени в бяло, жълто, охра, червено и черно. Мозайката е полихромна и е изработена в техника “опус тесалатум”. Това е една от стандартните мозаечни техники за този период”, заяви Димитър Янков.

По техническа изработка археологоческото откритие може да се сравни с мозайката зад оперета. Находка е открита случайно по време на довършителните работи на новата сграда на Регионалния исторически музей, при изграждането на новия лапидариум, източно от сградата.

Има изготвен проект от арх. Георги Чернев и арх. Иван Киряков за експониране на лапидарните паметници и оформлението на двора на Регионалния исторически музей. В открития лапидариум ще могат да се видят новооткритата подова мозайка, декоративният басей, както и други археологически паметници. Проектът предвижда и амфитеатрално разпложена затревена площ на двора.