Откриха храма на Дионисий?
Откриха храма на Дионисий? / netinfo
Над гробницата на Севт Трети в могилата Голяма Косматка край Шипка се намира най- вероятно храма на бога на плодородието Дионисий.

Тази сензация съобщи в Казанлък директорът на местния исторически музей д-р и.н. Косьо Зарев.

Според него до този извод се стигнало след направени подробно георадарни изследвания на могилата от частен екип.

Изследванията установили, че непосредствено в мащаб 1:1 над гробницата на Севт Трети, разкрита преди три години, се намира помещение, подобно на храм, в чийто ляв излаз е установено наличие и на голяма бронзова статуя.

Проучвалите могилата са на мнение, че се касае най- вероятно за неоткрития от археологията до момента, но съществуващ в древността храм на Дионисий, за който се знае ,че е бил по поречието на река Тенджа.

Търсенето на храма е предизвикателство за археолози и историци поколения наред, тъй като той не е бил открит и в пределите на древната тракийска столица Севтополис, открита и проучена през 50-те години на миналия век.

Според Косьо Зарев, предполага се, че първоначално е бил създаден храма на Донисий от самия Севт, който почитал бога на плодородието.

Едва след смъртта на Севт, в резултат на силната привързаност на одриските племена към техния вожд, загинал в битка,основите на храма се превръщат и в гробница.

Храмът, според директора на музея в Казанлък е бил действащ до момента на превръщането му в култово място.

Вече е постигната принципна договореност между казанлъшкия музей и археолога Георги Китов за нови проучвания на Голямата Косматка. В нея преди три години бяха открити уникални златни съкровища, бронзова глава, за която се предполага, чее на Севт Трети, златен венец и други.

За целта на бъдещите разкопки са поръчани и допълнителни изследвания.

Пречка в научната и изследователска работа това лято може да се окажат ангажименти на археолога Китов и в други райони на страната.

Независимо от това още през лятото ще започнат проучателните разкопки в района на светилището на Донисий, заявиКосьо Зарев.

Той е категоричен, че ако в могилата Голяма Косматка се открие изчезналият храм на бога на плодородието, то района на Долината на тракийските царе ще се превърне за пореден път в голямата научна световна сензация.