Откриха чужди бюлетини  при бюлетините за Стефан Дамянов
Откриха чужди бюлетини при бюлетините за Стефан Дамянов / Д.Бобева
Бюлетини, подадени за кандидатите за кмет на общината от партия “Атака” Обединената Десница и партия “Новото време” бяха открити в пакетите с действителни бюлетини, подадени за Стефан Дамянов в започналоторъчно преброяване на бюлетините за кмет на общината.

Чуждите бюлетини, преброени в полза на Стефан Дамянов бяха открити още при първата секция от започналото от днес ръчно броене на бюлетините – секция №17.

Броенето започна в 13,30 часа днес в зала 4 на Административния съд в Стара Загора, под председателството на Ирена Янкова- административен съдия.

Повторното броене е следствие на подадена до съда жалба от кандидата за кмет на партия "Ред, законност и справедливост" Георги Каличков.

След като изслуша мотивите на неговия представител - адвокат Моника Динева за исканото повторно броене, съдия Ирена Янкова прие да бъдатпреброени отновоподадените за общински кмет бюлетини за Стефан Дамянов и Георги Каличков в 20 секционни избирателни комисии от общо 87.

Според жалбоподателя,й има открити сериозни нарушения в предоставените на партиите извлечения от протоколите на СИК , което е предпоставка за опорочаване на вота.

Съдът прие и искането за сравняване на образците на печатите на СИК , за да се установи дали е имало подпечатване на бюлетините преди началото на изборния ден.

Подложените на повторно броене бюлетини от 20 секционни комисии са на практика ¼ от бюлетините във всичките 87 избирателни секции.

Представителят на ответника Стефан Дамянов- адвокат Николай Златанов възрази срещу ръчното броене с мотива, че преброяването е безсмислено, тъй като от нямало да промени съществено изборния резултатаинямало правен интерес от това.

На проведените на 28-ми октомври местни избори, ответника и настоящ кмет на Казанлък Стефан Дамянов получи близо 84% от всички гласували за кмет, а опонента му Георги Каличков- почти 4%.

Становището на Административния съд по казуса : повторно броене на бюлетините за общински кмет в Казанлък, ще има фактнай- рано в петък.