Отчели сме проекти за над 22 милиона лева
Отчели сме проекти за над 22 милиона лева / DarikNews.bg, архив

Община Стара Загора е изпълнила проекти по оперативните и националните програми, както и по програма ФАР, за 22 млн. 314 хил. лева. Данните са към септември тази година. По стойност на сключени проекти общината ни се нарежда на пето място.

В момента се изпълняват договори за 146 млн. 849 хил. лева. Сред най-значимите проекти, по които се работи, са „Превръщане на културно-историческите паметници от античния период на Стара Загора в туристическа атракция" за 4 387 000 лева, закупуване на мултимодален линеен ускорител за Онкодиспансера и изграждане на помещение на стойност 6 770 000 лева, водният проект за 40 390 000 лева, модернизация на градския транспорт за 28 983 000 лева, изграждането на Регионалното депо за битови отпадъци и др.

Според експертите, през новия програмен период ще се разработват комплекси проекти, които ще могат да бъдат финансирани от няколко източника. Каква е равносметката за усвояването на евросредствата в Старозагорска област, кои са добрите практики в другите общини и какво предлага новият програмен период, са част от темите на Годишна регионална конференция, която се провежда в Стара Загора. Организатор е Областният информационен център. На форума присъства и Санда Риекста, старши експерт от Управляващия орган за управление на европейски средства, Министерство на финансите на Латвия, която ще сподели опита на страната си в усвояването на европейски средства. Латвийският представител отчете, че за целия програмен период, по линия на европейските средства, Латвия е получила 4,5 млрд. евро, което е 70% от общия размер на публичните инвестиции.