Отбелязваме Нощта на прилепите и в Стара Загора
Отбелязваме Нощта на прилепите и в Стара Загора / DarikNews.bg, архив

Разходка с ултразвуков детектор, филми и мултимедийни презентации за прилепите, артистични ателиета за децата - оригами, оцветяване, рисуване, декупаж, рисуване на балони са част от проявите в Нощта на прилепите.

Събитието е част от Национална кампания за отбелязване на Международната нощ на прилепите - 2013г. в България. За първи път тя ще обхване 10 града в цялата страна - София, Стара Загора, Пловдив, Поморие, Бургас, Шумен, Кнежа, Враца, Ловеч и Русе. В Стара Загора проявите са от 17 до 20 часа в парк „5-ти октомври".

Кампанията се осъществява с подкрепата на ПУДООС/МОСВ с участието на над 20 организации и институции.

Инициативата, посветена на прилепите се отбелязва за първи път през 1990 г. във Франция и Полша, днес Европейската нощ на прилепите се организира в повече от 30 държави, сред които и България. През 2012 г., за първи път към събитието се присъединиха и САЩ, Филипините, Азербайджан, Израел, Тунис, Украйна и Ливан. С това Нощта на прилепите се превръща в международна проява, надхвърляща мащабите на „Стария континент", която цели да запознае повече хора с уникалния начин на живот и голямата значимост на едни от най-интересните животни на планетата - прилепите.