От УНИЦЕФ оценяват високо работата на Сдружение Самаряни
От УНИЦЕФ оценяват високо работата на Сдружение Самаряни / DarikNews.bg, Невена Божкилова

Висока оценка за работата на неправителствените организации, общината и областната управа във връзка с извеждането на децата от домовете, даде зам.-изпълнителният директор на УНИЦЕФ Мартин Могуанджа по време на неговата визита в Стара Загора и региона. Днес той посети и Комплекса за социални услуги за деца и семейства към Сдружение „Самаряни".

Това е първото посещение на УНИЦЕФ в страната от толкова високо ниво, коментира представителят на организацията за България Таня Радочай. Тя изтъкна факта, че в лицето на сдружението са намерили добър партньор, с когото вървят заедно към общата цел - деинстуционализацията на децата от домовете.

За последните четири години финансовата помощ, предоставена на Сдружение „Самаряни" от УНИЦЕФ е около 400 хиляди лева. „Сумата не е внушителна. Нашата цел е да създаваме и разработваме модели на работа, които да помогнат за извеждането на децата от институциите, за което разбира се са нужни и средства. Но ние не се явяваме „донори" в тази ситуация", обясни Радочай.

В момента в област Стара Загора има 36 деца, настанени в приемни семейства. Консултирани са 302 семейства, които са проявили интерес по време на проекта. Общо над 3000 души са били засегнати в рамките на информационни кампании. Кандидатствали са 67 семейства, от които са утвърдени 38. Към момента в процес на кандидатстване са още 5 семейства. Самата процедура за обучение на приемен родител отнема средно около 4 - 6 месеца.