От следващата пролет отваря врати Общностен център и в Стара Загора
От следващата пролет отваря врати Общностен център и в Стара Загора / DarikNews, Невена Божкилова

От пролетта на 2013 година ще отворят врати 70 Общностни центръра в цялата страна. Общо 40 милиона евро е субсидията, отпусната от Световната банка във връзка с проекта на Министерството на труда и социалната политика «Социално включване». В област Стара Загора ще има два такива - в града на липите и в Чирпан, разясни социалният мнистър Тотю Младенов. Зам.-кметът на Стара Загора Иванка Сотирова припомни, че в нашия град Общностния център се намира в близост до Първо кметство. Проектът е получил безвъзмездна финансова подкрепа от 1 милион и 800 хиляди лева.

Въпросните Общностни центрове ще осигуряват консултация и грижи за деца от нула до 7-годишна възраст, поясни министър Младебнов. „Почти навсякъде са вече изградени. В началото на следващата година ще се направи оборудването, ще се назначи персонала и от пролетта на 2013 година ще започнат да работят тези Oбщностни центрове. Над 100 хиляди деца и техните родители ще могат да се възползват от социалната услуга. Общините също участват в проекта с малка част съфинансиране, с което поемат таксите в детските градини и ясли към Центровете".

Общностните центрове ще се издържат в продължение на две години със средства по проекта. От тези 40 милиона евро една част са за инфраструктура, друга за оборудване и останалите средства са за издръжка през първите две години. След тези две години общините трябва да поемат издръжката.

Министър Младенов откри днес в Стара Загора Първия национален турнир по бадминтон за деца и млади хора с диабет. Над 15 отбора - 10 детски отбора и 5, съставени от възрастни, се вкючиха в надпреварата. На финала малчуганите премериха сили с по-големите победители.

Събитието се организира от Националната асоциация на децата и младите хора с диабет. 14 ноември e определен за Световен ден за борба с диабета. Тази година месецът преминава под мотото „Да защитим бъдещето си като променим настоящето".