/ iStock
Районният съд в Стара Загора наложи ефективно наказание „лишаване от свобода“ за срок от девет месеца, при първоначален „общ“ режим на изтърпяване на 24-годишен мъж, превозвал незаконно сирийски граждани. Това съобщиха от пресцентъра на институцията.

С.С. е признал вината си, че на 7 октомври м.г. противозаконно подпомогнал девет лица, две от които под 16 години,  граждани на Сирия, да преминат страната, в нарушение на закона.

Второто обвинение, за което е признал вината си 24-годишния С. С., е, че управлявал автомобила без съответното свидетелство, което му било иззето по административен ред от органите на реда.

На подсъдимия е наложена и глоба в размер 3800 лева, съответстваща на пазарната стойност на лекия автомобил, с който е превозвал сирийските граждани.
С. С. ще търпи и наказание от още десет месеца лишаване от свобода при първоначален „общ“ режим, тъй като е извършил настоящите деяния в изпитателния срок по предходно осъждане.

В началото на годината един гражданин на Република Северна Македония и трима сирийци със статут на пребиваващи в България чужденци са задържани край Силистра при два случая на подпомагане на чужди граждани да преминат без разрешение през държавната ни граница.