Оставката на кмета на Казанлък иска депутат от ГЕРБ
Оставката на кмета на Казанлък иска депутат от ГЕРБ / netinfo

 

Ще искам оставката на кмета на Казанлък Стефан Дамянов.

Това обяви пред „Дарик" народният представител от партия ГЕРБ и жител на Казанлък Емил Караниколов.

Искането за оставка щяло да се обяви официално и публично в най- скоро време. 

 Като мотив за кметската оставка Караниколов, който е бивш зам. кмет по финансите в общинската администрация на Казанлък, посочи нерешаването на нито един от проблемите на  общината във втория  мандат на Дамянов: липсата на лифт, какъвто той обещал, както и асфалтирани улици и  отопление в детските градини.

Според представителя на ГЕРБ, вторият мандат на Дамянов бил „пълен провал", а „общината  пред фалит". Докато всичко това се случва, този човек се занимава с глупости  за отклоняване на вниманието на хората.  Кметът е абдикирал от всички  управленски дейности  в общината", заяви Караниколов.

Фактът, че нямало да се реализира и проекта за експонирането на древния тракийски град Севтополис, също говорел за управленски провал, счита народният представител.

Именно реализацията на проекта „Севтополис" бе изведена като основен приоритет в предизборната програма на  независимия кандидат за кмет и впоследствие получил втори мандат като градоначалник  на Казанлък Стефан Дамянов.

„Отдавна беше ясно, че проектът „Севтополис" е една голяма глупост на кмета на Казанлък Стефан Дамянов за отклоняване на вниманието.

Това, което каза министър Вежди Рашидов е точно така. В този смисъл считам, че е крайно необходимо и наложително да се потърси отговорност от кмета на Казанлък за похарчените пари за различни прояви, свързани с проекта „Севтополис", който няма да се реализира", каза Караниколов.  

Според  него, Общинският съвет на Казанлък е органът, който може и трябва да потърси отговорност от кмета за похарчените пари.

Депутатът уточни, че представител на неговата паритя вече подготвял такова питане. Самият Емил Караниколов  никога не  е бил „За" проекта, поради неговата невъзможност за реализация и нерентабилност.

Депутатът,  в качеството си на зам. кмет по финансите на общината, не бил присъствал и на нито една проява, свързана с проекта. Караниколов заяви, че дори като зам. кмет по финансите не бил  наясно и не знаел какви пари е харчил кметът Дамянов за проявите около проекта „Севтополис",  тъй като те минавали през второстепенните разпоредители на бюджетни  средства, но уточни, че били „много" .

По думите му, не председателят на Общинския съвет на Казанлък Васил Самарски бил проблемът на града, а кметът, тъй като „той е първостепенен  разпоредител с бюджетни средства".

 Вече няколко седмици в града набира скорост и подкрепа подписка,  инициирана от лидера на ГЕРБ в Казанлък и общински съветник Иван Кьосев. Подписката е с искане за оставка на председателя на Общинския съвет Васил Самарски и вече  е подкрепена от представителите на ГЕРБ, ДПС, НДСВ и Синята коалиция.  За нея днес официално на отчетна конференция на общинската организация на БСП в града съобщи и председателят на казанлъшките социалисти Иван Гороломов.   Според информирани, целта на подписката е рокада в  ръководството на местния парламент, като на стола на Самарски, който е  представител на БСП , седне самият лидер на казанлъшките ГЕРБ-ери Иван Кьосев.  

Това е поредната глупост и няма да я коментирам, заяви в отговор на въпрос  за стартиралата подписка Караниколов.

Той  допълни, че съвсем скоро в партия ГЕРБ щяло да има еднозначни и еднопосочни сигнали, а не както е сега.

Междувременно на днешния отчетен форум на социалистите  от Казанлъшко председателят на местната организация   Иван Гороломов съобщи, че в най- скоро време предстои подписването на Споразумение между казанлъшката структура на ГЕРБ и независимия кмет на Казанлък, подкрепен и от БСП на последните избори Стефан Дамянов. Споразумението се отнасяло до предоставянето на две зам. кметски кресла в  местната  администрация. 

Според запознати, амбициите на представителите на управляващата партия били за ръководни постове в сферата на образованието, културата и  социалните дейности. В момента на тези места зам. кметовете са  представители на НДСВ и ДПС.