Прокуратурата предяви обвинение спрямо 28-годишен мъж, превозвал с кола група мигранти от Сирия на км 205 на автомагистрала „Тракия“ в землището на Стара Загора, съобщиха от обвинението.

Той имал нужда от финансови средства и публикувал обява, че търси работа. С него се свързало лице, което му предложило да превози хора от Ямбол до София срещу 5000 лв.

Заловиха 27 мигранти в столичен квартал

Обвиняемият се съгласил. На 11 май му е бил предоставен автомобил и локация, от която да вземе групата. Около 15:00 часа е достигнал до гориста местност край Ямбол и в автомобила се качили 24 чужди граждани - 2 жени и 22 мъже.

На км 205 на автомагистрала „Тракия“ той е бил спрян от полицейски служители. Установено е, че сирийските граждани се били договорили с каналджии в Турция да ги преведат през България с крайна точка Сърбия срещу различни суми - от 1000 до 5000 евро на човек.

Те преминали от Турция в България през „зелена“ граница. Вървели пеша около 3-4 дни. На 11 май те достигнали до мястото, където следвало да изчакат автомобила, който ще ги превози.

Мъжът е неосъждан. На 12 май той е задържан за срок от 72 часа, а днес му е наложен постоянен арест.