Осма национална библиотечна седмица
Осма национална библиотечна седмица / DarikNews.bg, архив

За осма поредна година библиотека "Родина" се включва в организираната от Българската библиотечно-информационна асоциация Национална библиотечна седмица, която през тази година е под надслов Развити библиотеки за развито общество!

Основни цели на кампанията са да привлече вниманието на властите и обществеността към библиотеките и техните възможности да играят ключова роля в развитието на информационното общество, в т.ч. за подобряване на информационната грамотност на гражданите; в изграждането на съвременни икономически модели, основани на знанието и ученето през целия живот; в опазването и достъпа до културното наследство; в реализацията на услугите на електронното правителство и др

В рамките на НБС се поставя началото на национално движение "Посланици на библиотеките". По време на кампанията ще се обърнем към видни представители на българското общество и ще ги поканим да станат "Посланици на библиотеките". Със своето съгласие да участват с името и действията си в движението, те ще изразят своята съпричастност към идеята, че няма развито общество без развити библиотеки.

От 13 до 18 май ще продължи Седмицата на отворени врати във всички отдели и филиали на библиотеката. В това време ще се предлага безплатен шестмесечен читателски абонамент за нови читатели и безплатни библиотечно-информационни услуги, ще има дни без глоби и санкции за невърнати в срок заети документи, библиотечни екскурзии за ученици, посещения за запознаване с библиотечно-информационните ресурси на Детския отдел и програмите му за деца.

Програмата по дни и часове:
13 май, 10:00 ч., Детски отдел
„Приказка без край" - изготвяне на книжка-хармоника по зададено начало. Текст и илюстрации на децата участници от 3а и 3б клас на ІХ ОУ „Веселин Ханчев".
14 май, 11:20 ч., Детският отдел на гости в ІХ ОУ „Веселин Ханчев"
„В страната на вечните приказки" - литературно пътешествие:
• Моята любима книга е... - разказ на децата за техни любими произведения.
• Познай, коя съм аз? - мултимедийна викторина.
• Продължи пословицата - игра с продължение на известни народни мъдрости.
14 май, 10:00 ч., библиотечен филиал „Димитър Благоев"
„Препоръчвам ти любимата си книга" - с третокласници от ІV ОУ „Кирил Христов".
15 май, 11:00 ч., Детският отдел на гости в СОУ „Иван Вазов"
„Книжчице ле, моя дружке неразделна..." - рецитал на обичани детски стихове от български автори с 2а клас.
15 май, 17:30 ч., ІV ОУ "Кирил Христов" - Актова зала
„Да си спомним за старозагорските писатели". Таньо Клисуров и Йордан Стоев разказват за Иван Мирчев, Христо Кацаров, Константин Колев, Ганчо Проданов, Антон Михайлов, Янко Димов, Стойчо Стойчев, Жеко Христов, Иван Груев...
16 май, 11:00 ч., Детски отдел
„Голямото приключение" на подготвителна група „Мечо Пух" при ІХ ОУ „Веселин Ханчев" с Никола Райков и неговото малко таласъмче. Среща с автора и представяне на дебютната му книга - приказката-игра „Голямото приключение на малкото таласъмче".
17 май, 08:30 ч., Детският отдел на гости в I ОУ „Георги Бакалов"
„В страната на вечните приказки" - литературно пътешествие с 3а клас:
• Моята любима книга е... - разказ на децата за техни любими произведения.
• Познай, коя съм аз? - мултимедийна викторина.
• Продължи пословицата - игра с продължение на известни народни мъдрости.
17 май, 13:30 ч., Зала на РБ „Захарий Княжески"
„Развити библиотеки за развита местна общност" - обществена дискусия, организирана от библиотека „Захарий Княжески" и библиотека „Родина".