Още изчисляват загубите от кризата
Още изчисляват загубите от кризата / Александра Гинева
Няма официална статистика за финансовите загуби на фирми в Старозагорско. Това заяви тази сутрин в студиото на Дарик Стара Загора председателят на Търговско-промишлената палата в града Олег Стоилов.

“За нас е необходима такава информация. По наши данни Стара Загора е по средата в загубите от кризата. Има градове със значително по-голям процент на загуба”, обобщи Олег Стоилов.

Работодателските организации в цялата страна и Министерството на икономиката ще събират до 26 януари данни на фирмите за претърпените загуби. “Добре е да се дадат тези заявки, защото на тази база е възможно фирмите да получат някакви компенсации”, посъветва председателят на ТПП в Стара Загора.

От Министерството на икономиката изчислиха, че преките загуби за фирмите в България са в размер на 196 милиона лева, а дневната загуба за българската икономиката е от над 15 млн. лв. Според енергийният ни министър Петър Димитров от 406-те наблюдавани фирми, 206 търпят преки загуби от газовата криза. Старозагорският екип на Дарик радио поиска от енергийното министерство справка за икономическите загуби за региона. Към този момент от министерството нямат готовност да ни предоставят такава.

“Ние трябва да направим всички възможно, за да сме достатъчно независими. Монополният доставчик на газ трябва да носи по-голяма отговорност и да дава повече сигурност за доставките си”, смята Олег Стоилов.