Организират седмица на водното спасяване
Организират седмица на водното спасяване / sxc.hu

Областният съвет на БЧК-Стара Загора организира традиционната седмица на водното спасяване. Тя ще се проведе от 3 до 9 юни и основната й цел е превенцията на водния травматизъм.

Според статистиката около 80% от удавянията стават в неохраняеми водоеми във вътрешността на страната, което е потенциален проблем и в област Стара Загора.

За повишаване на плувната и водноспасителната култура сред децата, Областния съвет на БЧК- Стара Загора съвместно с много училища от областта и през тази година провежда обучение по програмата „Водноспасителен минимум".

През април бе организиран и проведен втория турнир по водно спасяване за деца „Децата спасяват". Чрез него от Червения кръст се опитват да популяризират плуването и водното спасяване сред децата, да развиват уменията им за самопомощ и взаимопомощ във водата за намаляване на водния травматизъм и опазване на най-голямата ценност - човешкия живот. В надпреварата взеха участие 59 деца, организирани в 12 отбора от 8 области на страната.

В организираните курсове за водни спасители от Областния съвет на БЧК - Стара Загора успешно са обучени нови кадри за водноспасителска дейност, които са запознати с последните тенденции в тази сфера на опазване на човешкия живот. До момента за 2013 г. успешно са положили изпит и са придобили професионална квалификация 30 души за квалификационна степен „Воден спасител на плувни басейни и водни паркове" и 11 души за квалификационна степен „Воден спасител на открити водни площи и море".

В ход са организираните от кметовете на общини в областта проверки на определените за къпане и плуване места, както и за обезопасяването на забранените за къпане места. В много от комисиите има представители на областната и общинските структури на БЧК.