Операта с две премиери до края на годината
Операта с две премиери до края на годината / DarikNews.bg, архив

Две премиери готвят артистите и музикантите от Държавна опера Стара Загора. До края на годината ще бъдат поставени оперетата „Царицата на чардаша" и „Турандот" на Джакомо Пучини.

С концерт на 29 септември, с който ще завърши диригентския курс на италианския професор Рафаеле Наполи, в Стара Загора ще бъде открит новият творчески сезон на културната институция.

По повод 100-годишнината на композитора Парашкев Хаджиев през януари следващата година ще бъде поставен мюзикъла „Службогонци", който е отпаднал от тазгодишния календар, заради смъртта на маестро Хачо Бояджиев, обясни директорът на операта маестро Красимир Къшев по време на церемонията по откриването на сезона, която се проведе в залата на оперния театър. През 2013 година предстои премиера и на „Аида" от Джузепе Верди, с която ще бъде отбелязана 200-годишнината от рождението на великия италиански оперен композитор (1813-1901). И още две заглавия от афиша в аванс - „Пощальонът от Лонжюмо" - опера от Адолф Адам, съвместен проект с Френския културен институт в България и „Сватбата на Фигаро от Моцарт", една продукция, която ще бъде реализирана с Международна оперна академия. В момента част от мъжкия хор на операта е в Холандия, където работят съвместно със състава на националната им опера по супер продукцията „Залезът на боговете" от Вагнер.

„Радвам се, че съсловието, което създава духовност в Стара Загора, е с такова мнозинство тук днес. Вие сте в благоприятната позиция да имате най-добрата оперна база и публика от експерти, която ви чака с нетърпение на сцената", казазам.-кметът Иванка Сотирова, която заедно с председателя на Общинския съвет Емил Христов, присъства на откриването на сезона в Държавна опера Стара Загора.