Операта „Дон Карлос” отново на старозагорска сцена
Операта „Дон Карлос” отново на старозагорска сцена / Държавна опера-Стара Загора

11 години след последното представление едно от най-популярните произведения на Джузепе Верди - „Дон Карлос" отново ще бъде показано на старозагорска сцена.

Спектакълът ще се играе на 20 ноември в Държавна опера-Стара Загора. Режисьор е Нина Найденова, сценограф Борис Стойнов, художник на костюмите Цветанка Петкова-Стойнова.

В ролята на Дон Карлос ще бъде Даниел Дамянов - вече утвърден солист на Софийската опера. В ролята на Кралица Елизабет е Йоана Железчева - сопрано, солист на Бургаската опера. В ролята на Монаха влиза Димитър Райков- студент в Националната академия за музикално „Панчо Владигеров".

В репертоара на Старозагорската опера „Дон Карлос" влиза с премиерата си на 9 февруари 1966 г. Диригент е Димитър Димитров, режисьор Николай Николов-гост, художници Константин Радев и Мариана Попова. Следва премиера на 13 април 1974 г. Диригент отново е Димитър Димитров, режисьор Владимир Дановски, художник Константин Радев.

Последната премиера на „Дон Карлос" е на 5 декември 2002 г. Тя символично е посветена на „започналото възстановяване на сградата на операта".

Спектакълът се радва на голям успех както на родна сцена, така и на гастроли в чужбина - Испания, Португалия, Италия, Франция. Преди първото си представление в Испания цялата трупа посещава двореца „Ел Ескориал" в Мадрид - естественият декор на разтърсващата драма. Операта е играна и на Фест шпиле в Залцбург, в една от най-престижните зали в Европа, театърът на Караян.