Оневиниха казанлъшката кметица
Оневиниха казанлъшката кметица / kazanlak.com

Старозагорският Окръжен съд оневини кмета на Казанлък Галина Стоянова в заведено срещу нея наказателно дело от частен характер, от бившия ръководител на общинското звено за сметосъбиране и сметоизвозване" Захари Захариев.

Мотивите за това на Окръжния съд в Стара Загора за тази присъда са , че „няма доказателства, че Галина Стоянова е изрекла думите за скандални финансови нарушения, направени от Захариев, а че това е интерпретация на тогавашния главен редактор на вестник „Искра" Светлозар Стоянов, който извежда определението "скандални" в заглавие в статията си, отразяваща пресконференцията".

На 10 страници Тричленният състав на Окръжния съд , разглеждал казуса и председателстван от Спасена Драготинова, подробно описва своя самостоятелен анализ на събраните в хода на първоинстанционното дело в Районния съд в Казанлък и обжалването пред Окръжен съд: изслушването на свидетелите, присъствали и неприсъствали на пресконференцията, телевизионни записи, статии от вестници, свидетелите на Захариев, които прочели статията в „Искра" и пр.

Освен че оневинява кмета на Казанлък, Съдът в Стара Загора отхвърля като неоснователен иска му за 6 хиляди лева обезщетение за причинени неимуществени вреди, с мотив, че липсват елементи в инкриминираното поведение на подсъдимата, които са основание за възникване на правото на обезщетение за причиняване на вреди. Освен това тъжителят Захариев следва да поеме направените разноски по делото в Стара Загора в размер на 307 лева, в т.ч. адвокатски хонора и държавни такси.

Казусът с делото за клевета срещу кмета на Казанлък се заплете през пролетта на тази година, когато бяха насрочени съдебните заседания на Районния съд в Казанлък .
Бившият ръководител на общинското звено за сметосъбиране и сметоизвозване на твърди битови отпадъци и бивш началник на полицейската школа в Казанлък Захари Захариев, заведе дело за клевета, заради това че кметът на Казанлък Галина Стоянова е разгласявала „позорни обстоятелства за него" , в резултат на което той се е почувствал зле и са му причинени неимуществени вреди.

В три поредни заседания Районният съд в Казанлък събира доказателства и разпитва журналисти, присъствали на даденото изявление на кмета, по време на пресконференция на 10-ти януари 2012 година.

Разпитвани бяха както присъствали на въпросната пресконференция журналисти, така и неприсъствали, но слушали записа от нея, както и граждани, чели въпросната статия във в-к „Искра".

Минути след края на третото заседание на 9-ти април тази година, Съдът в Казанлък произнесе присъдата си, като осъди кметицата на първа инстанция.
Веднага след края на заседанието адвокатът на Стоянова  Иван Михайлов бе категоричен, че ще обжалва решението на Районния съд в Казанлък.

Към момента няма информация дали тъжителят Захари Захариев се е възползвал от правото си да обжалва на по-горна инстанция присъдата на Окръжния съд в Стара Загора . Крайният срок за това е изтекъл днес.