/ netinfo
Единадесетокласничката от ГПЧЕ „Ромен Ролан“ Бетина Радева е първият в страната Млад омбудсман, който поема  комуникацията между младежката общност и институциите. Заедно със своя заместник и съученик Калоян Максимов обявиха и първата си инициатива - анкета, която ще търси какво вълнува младите и от какво имат нужда. „За нас е важно да се чува гласът на младежите, да бъдем обединители на общността е наша кауза“, обявиха обществените посредници на Млада Загора.
 
Стара Загора има и млад омбудсман

Те получиха поздрав от ресорния зам.-кмет на Стара Загора Иванка Сотирова. „Гордейте се, че сте старозагорци! Стара Загора първа преди 24 години наложи инициативата за Младежки общински съвет и Млад кмет. Защо е необходимо и важно това?

Защото общуването с младите хора винаги зарежда, идеите са нестандартни, необременени. От вас ние черпим добри предложения. Дерзайте и отстоявайте идеите си. Споделяйте ги с нас, нека си бъдем взаимно полезни“, обърна се към младите хора зам.-кметът.
 
Председателят на Общински съвет-Стара Загора се срещна с колегата си от Млада Загора

Официално мандатът на Бетина и Калоян бе връчен от националния омбудсман Мая Манолова, която подчерта, че напълно естествено е Стара Загора да бъде общината, от която стартира инициативата за младите ѝ колеги.

Това е градът на активното и будно гражданско общество, на младите хора, които имат своите каузи. Имате млад и деен градоначалник, който бе удостоен с приз Кмет на гражданите за 2017 година. Това е общината, към която отправените от мен препоръки получават своето внимание и уважение.

Това е градът, който има свой Млад кмет, свой Младежки общински съвет, разбира се вече и Млад омбудсман. Сигурна съм, че омбудсманската двойка ще бъде  подкрепа за всички млади хора в Стара Загора“, каза още Манолова.
 
Инициативата за избор на омбудсман на Млада Загора бе на старозагорския обществен посредник Надежда Чакърова – Николова. 7-членна комисия разгледа програмите и събеседва с над 20 двойки ученици, които влязоха в надпреварата за позицията.
 
Избраха нов председател на Младежкия общински съвет

„Новоизбраната двойка получи единодушната подкрепа на журито. Те показаха не само познания, но и инициативност, представиха идеите си по възможно най-добрия начин. Покриха с лекота изискванията на конкурса.

Впечатлена съм от младите хора на Стара Загора“, сподели Надежда Чакърова - Николова и допълни, че целта на начинанието е да бъдат привлечени колкото се може повече младежи към обществения живот в града.