Октавиан Бивол: Целта ни е да опазим децата
Октавиан Бивол: Целта ни е да опазим децата / netinfo
"България все още е в началото на амбициозната програма за приемната грижа." Това каза в Стара Загора представителят на УНИЦЕФ за страната ни Октавиан Бивол. Посещението му е по покана на Фондация „Арк-България” и Сдружение „Самаряни”.

"Аз съм тук не за проверка, а в качеството си на партньор на неправителствените фондации , които работят по създаването на областен модел за развитието на услугата “приемна грижа”, каза Октавиан Бивол.

Според него е необходимо “сътрудничество между общините в страната, за да може след затварянето на социалните домове да се премине по-лесно към алтернативната грижа за децата. Нашата цел е да ги опазим”, поясни той :

“Когато детето трябва да се настани на друго място, то трябва да бъде по-добро от предишното. Второто нещо е къде детето да бъде настанено, а решението за това да се вземе от мултидисциплинарен екип”.

Не трябва да има прехвърляне на деца от един дом в друг, е мнението на представителя на УНИЦЕФ за България Октавиан Бивол.

Той оцени високо работата по приемната грижа на неправителствените организации в Стара Загора. До момента в нашия град са обучени 20 кандидат-приемни семейства, като до края на годината се очаква в обучението да се включат още 3 домакинства. Настанените деца са общо 10. Предстои настаняването на още 5 деца.