Охлюви отново се състезават благотворително
Охлюви отново се състезават благотворително / Организатори

За четвърта поредна година в Стара Загора ще се проведе състезание с охлюви. То се организира от Сдружение „Самаряни" и ще бъде на 24 септември от 17:30 часа в спортна зала „Иван Вазов".

Стартова позиция на пистата ще заемат над 100 охлюви състезатели, които ще се борят за злато, сребро, бронз и купа с маруля. „За незапознатите и неучаствалите досега в охлювната надпревара е добре да обясним, че тя се извършва от истински охлюви от известната порода "хеликс асперса максима. Всеки от тях носи състезателен номер на гърба си, а пистата на която се състезава представлява кръг с радиус 33 см. (това е разстоянието, което всеки охлюв трябва да измине, за да финишира). Провеждат се квалификации и финали. Всички участници се забавляват изключително много", споделят организаторите от Сдружение „Самаряни".

Освен индивидуални или граждански охлюви в надпреварата взимат участие и корпоративни, а от тази година и групови състезатели. Идеята е да се генерира значителна обществена подкрепа в помощ на обявената кауза, в името на която се провежда събитието. За втора поредна година това ще бъдат майки и бебета, настанени в Звено „Майка и бебе" в Стара Загора. В малкия център за настаняване на майки, които са в последните месеци на бременноста си, но са останали без подслон или подкрепа от близки хора, се работи за предотраряване изоставянето и настаняването в институция на деца от 0 до 3 години. За десетте години от своето съществуване подслон и подкрепа са получили 96 майки и 103 деца. При 80% от случаите майката и бебето са останали заедно.

В специалния корпоративен кръг участие вече са заявили миналогодишни шампиони и смели състезатели.

„Ако все още не сте заявили участие в „Най-охлюбимото състезание 4", то можете да го направите на 23.09 (от 17:00 до 19:00 ч.) в района на градската градина, в близост около „Гъбата". Много често в деня на състезанието охлювите вече са изчерпани", съобщават организаторите.

Участниците в състезанието имат възможността да грабнат и награда от специално организирана томбола.

Събитието е с подкрепата на Община Стара Загора.