Официално бе открит реконструираният път Казанлък-Енина
Официално бе открит реконструираният път Казанлък-Енина / Община Казанлък

Един от най-често използваните четвъртокласни пътища на територията на община Казанлък - пътят Казанлък-Енина, бе основно реконструиран със средства от бюджета на Община Казанлък в размер на 999 176 лв.

Пътното платно е с дължина 4 км и широчина 6 м. Началото е в от ул. „Орешака" (до стадион „Севтополис") и се ремонтира до центъра на с. Енина. Заедно с рехабилитацията на пътя бе изградена нова велоалея от източната страна на пътното платно с дължина 3 км. При влизане в с. Енина велоалеята се разделя в двете крайни зони на съществуващата улица и достига до центъра на населеното място. Общо на целия обект е положен 37 305 кв.м асфалт. От западната страна на пътя Казанлък-Енина се оформи отводнителна канавка. Поставени бяха допълнително обезопасителни колчета, които разделят пътното платно от велоалеята.

След проведена обществена поръчка за изпълнител на дейностите бе избрана „SBS" - Стара Загора с изпълнителен директор Диана Мандаджиева.

„Пътят Казанлък-Енина е изпълнен със средства от общинския бюджет от преходния остатък от 2014 г. в размер на близо 1 млн. лв. През 2013 г. Община Казанлък кандидатства за финансиране за ремонт на пътя, но не получи подкрепа от тогавашното правителство.

Затова повикахме „Неволята" и благодарение подкрепата на Общинския съвет промяната вече е факт. Тук състоянието на пътната настилка беше лошо, бяха правени само кърпежи, ставаха катастрофи, дори с отнемане на човешки живот, което наложи пътят да бъде основно ремонтиран", каза кметът на община Казанлък Галина Стоянова.

Заместник-кметът по строителство, инфраструктура и транспорт Даниела Коева подчерта, че от 90 км общинска пътна мрежа, първите изцяло реконструирани 4 км са тези - между Казанлък и Енина. За безопасно движение и повишено внимание призова Павлин Коцев от РУ „Полиция" - Казанлък.

На тържествената церемония присъстваха още заместник-областният управител на Стара Загора Мариана Кръстева, почетните граждани на Казанлък Николай Ибушев и Добромир Гущеров, председателят на Общинския съвет в града Николай Златанов, кметът на село Енина Веселин Андреев, народният представител Нено Влайков, кметове на населени места, общински съветници, представители на политически сили, представители на бизнеса в община Казанлък, жители на Казанлък и населените места, медии.

Водосвет за здраве и благополучие отслужиха свещеници от Казанлъшка духовна околия. Първият шофьор преминал по новото трасе пък получи подарък от кмета на Казанлък Галина Стоянова осветена икона на Св. Николай Чудотворец.