Очакват се още болни от грип и остри респираторни заболявания
Очакват се още болни от грип и остри респираторни заболявания / Dariknews

Рязко се е повишил броят на заболелите от грип и остри респираторни заболявания през първите два дни на тази седмица. "За понеделни и вторник са регистрирани 198 заразени от 14 хиляди, включени в представителната извадка", коментира на заседание на Областния кризисен щаб директорът на Регионалната здравна инспекция д-р Елена Канева.

Тя обясни, че заболеваемостта за тези два дни е близо 2/3 от общия брой на заразените за изминалата седмица.

"Има тенденция за повишаване броя на болните от грип и остри респираторни заболявания и през следващата седмица", прогнозира д-р Канева.

На заседанието на Областния кризисен щаб се прие и план за разпределение на антивирусните препарати Тамифлу и Реленца, които са безвъзмезно отпуснати от Министерството на здравеопазването. До момента в Регионалната здравна инспекция са доставени  5715 опаковки Тамифлу и 1700 Реленца.

Областният кризисен щаб прие препаратите да бъдат разпределини така: МБАЛ Стара Загора- 1500 опаковки Тамифлу, 600 опаковки Реленца; УМБАЛ Стара Загора - 1000 Тамифлу, 200 - Реленца; МБАЛ - Казанлък - 1600 Тамифлу, 350 - Реленца; МБАЛ Чирпан - 400 Тамифлу, 144 - Реленца; МБАЛ Раднево - 300 Тамифлу, 80 - Реленца; Гълъбово - 200 Тамифлу и 60 Реленца. Директорът на здравната регионална инспекция предложи да бъдат раздадени и 100 опаковки Тамифлу на Дома за медико-социални грижи в Стара Загора.  

На заседанието на Областния кризисен щаб, ръководено от заместник-областния управител Галина Стоянова, бяха представени и алгоритми за работа в случай на съмнения за болни от новия грипен вирус A (H1N1). Информацията е за медицински лица и може да се намери на интернет страниците на Регионалната здравна инспекция и Регионалния здравен център.