Очакват повече противообществени прояви на деца по селата през лятото
Очакват повече противообществени прояви на деца по селата през лятото / DarikNews.bg, архив

По време на летните ваканционни месеци нараства броят на противообществените прояви на малолетни и непълнолетни извършители от селските райони, сочи анализ на Местната комисия за борба срещу противообществените прояви на малолетните и непълнолетните (МКБППМН) към Община Стара Загора.

През месец май екипът на местната комисия инициира поредица от работни срещи в селата Дълбоки, Братя Кунчеви и Калояновец. Целта е да се разшири обхватът на въздействие върху рискови групи, да се окаже консултативна и методическа помощ при конкретни случаи. Училището се използва като място, където се осъществява най-ранната превенция, и където е възможно информацията да стигне до по-голям брой деца.

Днес в кметство Калояновец се организира приемна за деца и родители. В работното посещение на МКБППМН е предвидена екипна среща с кмета, директора на ОУ „Отец Паисий", районния инспектор и социален работник от ОЗД. Целта е да се набележат превантивни мерки за ограничаване противообществените прояви на учениците в съответствие с конкретните им деяния, да се обсъдят случаи на застрашени от отпадане ученици, деца жертва на насилие и такива с проблеми в общуването и училищните изисквания.

Поради ниския социален статус на семействата, на изнесено заседание в кметството членовете на МКБППМН разглеждат образуваните възпитателни дела на петима малолетни и непълнолетни извършители от района. В часа на класа с учениците се дискутират проявите на агресия сред подрастващите, начините за преодоляването им и какво казва ЗБППМН. Посещават се домовете на деца с девиантно поведение, с цел оказване на социална и друга подкрепа, както лична, така и на семействата.

В с. Дълбоки в началото на месеца екип от обществени възпитатели и членове на МК проведе срещи - разговори с кмета на селото, районния инспектор към РУП, директора на ОУ „Иван Мирчев" и родители на деца с проблемно поведение. След представянето на учебните филми „Ти гониш" и „Не дишай" учениците дискутираха рисковете от СПИН и тютюнопушене.

В с. Братя Кунчеви учениците от ОУ „Христо Ботев" участваха в дискусии на теми „Взаимоотношенията в училище" и „Децата и опасностите, които ги заобикалят". Бяха проведени индивидуални и групови консултации на деца с наложени възпитателни мерки по ЗБППМН и техните родители.