Очакваме нови белоглави лешояди
Очакваме нови белоглави лешояди / DarikNews.bg, архив

Един чешки и 35 испански белоглави лешояди са на път към проект Завръщане на лешоядите в България. Очаква се птиците да пристигнат тази седмица в Спасителния център за диви животни в Стара Загора.

Днес се очаква да пристигне екипажа от Чехия - четирима представители на Зоопарк Острава, заедно с мъжки белоглав лешояд, излюпен на 5 май миналата година в зоопарка.

Птицата е здрава и напълно годна да полети на свобода, но в Чехия няма дива популация от белоглави лешояди, затова тя ще бъде поверена на Зелени Балкани и проект Завръщане на лешоядите в България LIFE08 NAT/BG/278.

За първи път Зоопарк Острава се включва в пряк проект за опазване на белоглави лешояди.

На 21 ноември екип на Зелени Балкани замина за Андалусия, Испания, за да вземе 35 белоглави лешояди, осигурени от Фондацията за опазване на лешоядите (VCF) и също предназначени за проект Завръщане на лешоядите в България. Очаква се екипажът от Испания да пресече цяла Европа за около три дни и да пристигне сряда или четвъртък.

Птиците ще бъдат настанени заедно в Спасителния център за диви животни към Зелени Балкани, където освен едномесечната карантина, ще останат до пролетта, за да може екипът на проект Завръщане на лешоядите в България по-лесно да ги обслужва и се грижи за тях.

След това лешоядите ще отпътуват към окончателните си домове - волиерите за адаптация във Врачански, Централен Балкан, Сините камъни и Котленска Стара планина, откъдето ще полетят на свобода!