Обвиниха жена, гласувала на местни избори без да има право
Обвиниха жена, гласувала на местни избори без да има право / DarikNews.bg, архив

Районна прокуратура - Стара Загора повдигна обвинениe спрямо 35-годишна жена, за упражняване на избирателно право, без да има такова.

Установено е, че на 20.07.2015 г. обвиняемата подновила документите си за самоличност и променила настоящия си адрес, като избрала такъв в Стара Загора. При провеждане изборите за кметове и общински съветници и национален референдум на 25 октомври жената се явила избирателната секция, в която попадал и настоящият й адрес. Тъй като не била включена в изборните списъци, попълнила декларация-приложение № 74-МИ, като отбелязала, че няма да гласува на друго място и я представила пред изборната комисия, след което била вписана в списъка на гласувалите и упражнила правото си на глас. В самата декларация обвиняемата отбелязала, че живее на посочения настоящ адрес повече от 6 месеца, което не отговаряло на истината. В хода на разследването е установено, че жената има право да гласува, съгласно чл.396,ал.1 от Изборния кодекс.

Както тя, така и членовете на секционната избирателна комисия обаче, не са съобразили, че при местни избори има условие за уседналост -лицето да е живяло най-малко през последните 6 месеца в съответното населено място.

Безспорно е доказано, че обвиняемата е подала заявление, че е избрала за настоящ адрес този в Стара Загора, но това се е случило едва на 20 юли. Това е и причината тя да не е била включена в изборните списъци на избирателната секция в Стара Загора и да няма право да гласува за кмет и общински съветници в това населено място.

Делото е внесено в Районен съд - Стара Загора и се очаква насрочването му.

Районна прокуратура-Стара Загора внесе предложение за освобождаване от наказателна отговорност и налагане на административно наказание по реда на чл.78а от НК за престъпление против политическите права на гражданите спрямо обвиняемата.