/ iStock/Getty Images
Районната прокуратура в Пловдив води разследване срещу мъж и жена, уличени за кражба на самоличност и извършване на компютърна измама при теглене на банкови кредити с щети за 90 хиляди лева. Те са от Стара Загора и живеят на семейни начала. На мъжа е наложена мярка "задържана под стража", а жената е освободена под домашен арест. Това каза Атанас Илиев, заместник-районен прокурор на Районна прокуратура - Пловдив. Той уточни, че потърпевши са мъж и жена от Хисаря, които също живеят на семейни начала и още една жена от Стара Загора, на чиито имена обвиняемите са изтеглили онлайн кредити от девет банки в различни размери на обща сума 90 хил. лева.

Установено е, че пострадалите и извършителите са много близки приятели, което по думите на Илиев е притъпило вниманието им и под предлог, че ще им изработят фотоколажи, първите са позволили на обвиняемите да снимат лицата им и да направят копие на личните им карти. Тези данни са използвани, за да изтеглят онлайн кредитите от различните банкови институции, като сумите са били преведени на името на пострадалите, а по-късно, също онлайн, са прехвърлени в личните им сметки, уточни Атанас Илиев. 

От началото на делото до момента са извършени множество действия по разследването, като сигналът от пострадалите е постъпил на 6 октомври, добави районният прокурор на Пловдив Чавдар Грошев. Извършено е претърсване в дома, ползван от двамата извършители, предаден е доброволно от тях лек автомобил, закупен за 10 хил. лева, каза още прокурор Грошев. Той подчерта, че мъжът е получил от три отпуснати кредита по 20 хил. лева, които е изтеглил от името на пострадалия мъж, а жената - сумата от 17 600 лева от четири заема, които е изтеглила от името на пострадалата жена. Парите не са възстановени. Те били похарчени за онлайн залози.

Иззети са мобилните телефони на сочените за извършители, флашки, документи, разпитани са свидетели, проведена е кореспонденция с деветте банки, както и с Българската народна банка, за да се установи дали на името на двете лица няма изтеглени кредити и в други банки. Районният прокурор съобщи още, че е установено и трето лице, на чието име е изтеглен кредит от същите още през месец май.

Грошев подчерта, че добрите резултати са дело на доброто взаимодействие както между полиция и прокуратура, така и с другите институции. Той добави, че ще се извърши разследване и на процедурите по онлайн тегленето на кредити и откриване на банкови сметки. По думите му няма данни за намесени банкови служители в случая, но явно има данни за занижен контрол по отношение на онлайн банкирането. В рамките на разследването е установено и третото лице, на името на което са изтеглени още два кредита по пет хил. лева.
БТА