Обучават социалните предприемачи  по проект
Обучават социалните предприемачи по проект / АРИР

Проект за обучение по стратегическо планиране разработват съвместно Агенцията за регионално икономическо развитие в Стара Загора и сдружение „Самаряни".

Целта на проекта, чиято продължителност е две години, е да помогне за развитието на социалното предприемачество в България чрез популяризиране на информация по темата.
Създава се сайт, в който ще бъде качена он-лайн платформа за обучение на социалните предприемачи. Така те ще обменят опит и ще си сътрудничат, обясни директорът на Агенцията за регионално икономическо развитие Румяна Грозева.

Проектът е по програма „Обучение през целия живот".

В Българското законодателство понятието социално предприятие не съществува. Липсват държавни и финансови облекчения и преференции за предприемачите наемащи хора с увреждания или от рискови социални групи, подчертаха партньорите по проекта. Целта им е, чрез обществената активност по темата да подтикнат властта да създаде добра почва за развитието на социални предприятия.

В момента на територията на цялата страна има не повече от 40 такива. В Стара Загора с подобна дейност се занимават в „Самаряни", „Технитари" и „Мересев".