Обсъждат възможности за културен обмен с Австрия
Обсъждат възможности за културен обмен с Австрия / Областна администрация Стара Загора

Ръководителят на мисията на Австрийското посолство в София и културен аташе към посолството Волфганг Кучера е на посещение в Стара Загора.

Той се срещна със заместник-областния управител Галина Стоянова, директорите на Държавната опера и Художествената галерия в Стара Загора и представители на общината.

По време на срещата бяха обсъдени възможностите за културен обмен. Дипломатът проучи възможностите градът да бъде включен в 15-то издание на Австрийските музикални седмици през следващата година. Обсъдиха се варианти в Стара Загора да гостуват музиканти, които да проведат майсторски класове.

Галина Стоянова и Волфганг Кучера разговаряха по предложените съвместни инициативи - двустранни гостувания на Държавна опера - Стара Загора и Виенската опера, както и представяне на изложби на Художествените галерии в Стара Загора и Казанлък във Виена.

Дипломатът сподели, че посолството може да участва като партньор в малки проекти и тъй като досега градът не е бил включван в музикалните седмици, той вижда възможност за провеждането на камерен или симфоничен концерт, сценично представление или майсторски клас.

Волфганг Кучера разгледа новата сцена на операта и посети репетицията на режисьора Пламен Карталов, който подготвя първото представление на „Кармен" след ремонта.