Обсъждат промени в методиката на финансиране на театрите
Обсъждат промени в методиката на финансиране на театрите / Пресцентър Областна администрация

Директорът на Държавна опера Стара Загора Петко Бонев, на Държавния куклен театър Дарин Петков и на Драматичен театър "Гео Милев" Ивелин Керанов обсъдиха със заместник министъра на културата Боил Банов промените в методиката на финансиране на театрите.

На срещата, инициирана от областния управител Георги Ранов, присъстваха още заместникът му Мариана Кръстева, заместник председателят на комисията по култура и медии в Народното събрание Кирил Добрев, заместник кметът на община Стара Загора Иванка Сотирова.

Ръководството на Държавен куклен театър - Стара Загора представи обобщени възражения и предложения за подобряване на сега действащата Методика за финансиране на държавните културни институти, като сред основните идеи за оптимизирането и бе предложение за отпадане на районирането по градове и общини, въвеждане на коригиращ единен разходен стандарт, определяне на базови единни разходни стандарти при определена мин. средна цена на билета.

Заместник-министърът на културата Боил Банов увери присъстващите, че в актуализацията на Методиката ще залегнат повечето от направените предложения.