Обсъждат канонизирането на избитите през 1877 г. старозагорци
Обсъждат канонизирането на избитите през 1877 г. старозагорци / DarikNews.bg

Издирването, възстановяването и разширяването на обхвата на българските светци дискутираха по време на VІ Духовен събор рицарите тамплиери на Йерусалим-Велик приорат България. Домакин на събитието, което се състоя през уикенда бе Стара Загора, а специални гости бяха ген.-майор Румен Ралчев- Велик Приор на Велик Приорат България и секретарят на Ордена Хермира Георгиева.

"Надяваме се скоро да бъде задвижена процедурата за канонизирането на избитите от ордите на Сюлеймана през лятото на 1877 г. 14 500 старозагорци", заяви Румен Ралчев, който по този повод се срещна и със старозагорския митрополит Галактион.

Както е известно, по инициатива на рицарите-тамплиери бяха събрани над 20 хил. подписа за канонизирането на избитите старозагорци. На 5 октомври миналата година подписите бяха връчени на кмета на община Стара Загора Живко Тодоров.

По време на Духовния събор стана ясно, че България ще има свой православен храм в молитвения комплекс до свещената р. Йордан. Земята, на която ще бъде строена църквата ще бъде дарена на страната ни през лятото по време на визитата на Муниб Юнан, ръководител на Лютеранската църква в Йордания.

Показани бяха и възпоменателните медали-монети, изработени от българските рицари по повод 700-годишнината от екзекуцията на последния Велик магистър на Ордена на тамплиерите Жак дьо Моле. Комплектът монети съдържа златна, сребърна и медна монета, всяка от тях с тегло от по 1 унция. Изработката на монетите е дело на скулптора Спас Кирчев.

Изработени са общо 500 монети като по-голямата част от тях са медни. Комплект от ювелирните монети ще бъде подарен на Световния орден и на всеки Приорат по света. Представен бе и възпоменателен плакет в памет на Жак дьо Моле.