Обсъдиха сигурността в района на болничния комплекс
Обсъдиха сигурността в района на болничния комплекс / ОД на МВР Стара Загора

Пол Брурсен - съветник по сигурността на Кмета на община Катвайк и Ерик Лобес от Холандската полиция участваха в работна среща за повишаване сигурността в района на болничния комплекс в Стара Загора. Холандските експерти са обучители по темата "Партньорства при решаване на местни проблеми на сигурността" във връзка с програмата за полицейско сътрудничество по линия на сключения меморандум за разбирателство между министерствата на вътрешните работи на Република България и Кралство Нидерландия.

Срещата бе провокирана от общата загриженост на институциите за гарантиране безопасността в района на болничния комплекс в Стара Загора. През последните две години там са извършени относително голям брой престъпления и нарушения на обществения ред - кражби, грабежи, хулигански прояви към пациенти, работещи или случайно преминаващи граждани. Районът на болничния комплекс е с голяма площ, стопанисва се от различни юридически субекти и има много подходи към алеите, което не дава възможност за надеждна охрана и системно наблюдение.

„Преди два месеца проведохме предварителни разговори с представители на Община Стара Загора и срещнахме разбиране и подкрепа. За реализиране на част от решенията ни е нужно повече - партньорство с широк кръг организации, институции и съдействие от страна на бизнеса", каза при откриването на срещата гл. инспектор Р. Кадиев - началник сектор "Охрана на обществения ред и териториална полиция" при ОДМВР.

Секретарят на Община Стара Загора Николина Горова представи възможните и най-неотложни решения, с които общината се ангажира, но очаква и подкрепа от общността.

Ръководителите на лечебните заведения обърнаха особено внимание на проблемите, свързани с липсата на пропускателен режим, рушащите се постройки и поддържането на зелените площи. Те предложиха да бъдат ограничени подстъпите към комплекса, да бъдат монтирани охранителни камери в уязвимите зони, а болниците и диспансерите да си разпределят отговорностите за поддържането на района след осъществяване на първоначалните неотложни мерки.

Срещата се проведе по инициатива на Областната дирекция МВРи Община Стара Загора. В нея участваха ръководители на лечебните заведения в района на болничния комплекс - МБАЛ, Университетска болница, Психиатричен, Пневмо-фтизиатричен, Онкологичен и Кожно-венерологичен диспансер, представители на Областна служба "Изпълнение на наказанията","Нелсън чистота", неправителствени организации, бизнеса и намиращите се в района учебни заведения.